Till dig som är barn: att tänka på döden

Vad ska jag göra om jag har jobbiga tankar om döden?

Både barn och vuxna tänker på döden då och då. Ibland kan det kännas jobbigt. Det är också vanligt

Jobbiga tankar krymper ofta om du berättar dem för någon. De kanske inte försvinner helt, men de kan bli mindre jobbiga.

Så ett tips är att du vänder sig till någon du litar på och berättar om det du tänker och känner. Det kan vara en förälder, en kompis, en släkting, en kompis förälder, en lärare eller någon annan du litar på.

Är det vanligt att ha tankar på döden?

Ja, alla tänker på döden då och då, det är väldigt vanligt. Ibland tänker man mer på döden och ibland tänker man mindre, men det hör till.

Du kan tänka särskilt mycket på döden om du fått höra att någon dött.

Vad är det som gör att det känns jobbigt att tänka på döden? Behöver vi vara oroliga för den?

När man tänker på döden, är det lätt att bli rädd för att man ska bli lämnad, att någon man tycker om ska försvinna. Och man kan bli orolig för vad som kan hända med en själv då.

Det kan också vara svårt för att döden inte går att kontrollera och då kan man känna sig orolig. Så man kan säga att det är naturligt att oroa sig för döden.

Men genom att tänka om det och prata med andra om sina tankar så kan du vänja dig vid att tankar om döden är en del av livet. Att du tänker på döden ibland och ibland känns det jobbigt. Man får lära sig att stå ut med det.

Det går att hitta knep som gör att man lugnar sina tankar, att man vet hur man ska göra om det känns jobbigt.

Alla drabbas av död någon gång – det vet vi. Men vi behöver hitta sätt att leva med det. Det blir inte roligt eller bra om man ofta går och tänker på det sorgsna och hemska som kan hända eller ska hända.

Ett väldigt bra sätt att stå ut med det där är att berätta för andra vad man tänker på, de flesta kommer kunna förstå och då känns det ofta mindre oroligt och jobbigt.

Det är också viktigt att påminna sig själv om att tankar om döden inte är farliga, det är inte farligt att tänka på döden. Det gör alla så det är inget man behöver oroa sig för.

Varför kan det vara så svårt att acceptera döden?

Döden kan vara svår att acceptera för att du inte kan styra den och man vet inte vad som händer sen. Ingen kan veta hur det är att vara död, för ingen kan berätta om det.

På så sätt kan döden vara svår att förstå sig på – vi kan inte styra eller veta hur det är och vi kan inte veta vad som händer när någon dör.

Det är också jobbigt att acceptera att någonting tar slut och att vi inte vet vad som händer sen. Det kan vara svårt för oss människor med saker som är på det sättet – vi vill alltid veta vad som händer sen. I fråga om döden finns det inte ett svar och då får man hitta det svaret själv. Man kan tro saker om döden och vad som händer när man dör och vi vet att människor tror olika.

Döden kan också innebära att man förlorar någon viktig som tidigare levt – och det kan vara svårt att acceptera.

Vad kan jag göra för att bli mindre rädd för döden eller sluta oroa sig för att någon i min närhet ska gå bort?

Du kan försöka vänja dig vid att det här är tankar som kommer och går, att tankar om döden inte är farliga. Du kan också försöka vänja dig vid att dela det du tänker och känner med andra. Har du ingen du vill prata med, kan du läsa, rita en teckning eller skriva om döden, uttrycka dina tankar och känslor på det sättet.

Du kan också välja att lyssna på musik, spela ett spel, umgås med en kompis, röra på dig, gå ut en stund eller göra annat som du känner lugnar och gör dig trygg. Du behöver hitta olika sätt att lugna och trösta dig själv när du har jobbiga tankar.

Eftersom döden är något som alla människor tänker på finns det en hel del böcker, filmer, musik och konst som handlar om döden. Det kan vara bra att ta del av och fundera på hur andra har tänkt om döden – kanske känner du igen dina egna tankar och känslor eller kanske får du nya svar på dina frågor och funderingar.

Om du av något skäl blir extra orolig någon dag, behöver du inte vara rädd för att be om hjälp. Ofta kan oroliga tankar bli särskilt jobbiga när man ska till att sova. Då kan det kännas tryggt att sova tillsammans med någon eller be någon sitta bredvid en stund när du ska somna. Det kan handla om en kort stund, en dag eller en period, ofta går det över.