
Forskning och rekommendationer om akuta insatser för personer som drabbats av allvarliga händelser — exempelvis terror, hot, våld och olyckor — har utvecklats mycket på senare år. Rekommendationer för krisstöd till barn och unga är emellertid inte lika tydliga och tillgängliga.
Med utgångspunkt i kunskaper om krispsykologi och vanliga krisreaktioner hos olika åldersgrupper ger utbildningen en god översikt gällande grundprinciper för bemötande och stöd till drabbade barn och unga, såväl i den akuta fasen som vid uppföljning.
Den här heldagsutbildningen innehåller:
- Kunskaper och begrepp för förståelse och bedömning av akuta reaktioner på svåra händelser hos barn och unga i olika åldrar.
- Översikt över risk- och skyddsfaktorer för negativa konsekvenser av allvarliga händelser. Särskilda riskgrupper.
- Verksamma grundprinciper för krisstöd: Psykologisk Första Hjälpen. Praktiska verktyg för att ge krisstöd till barn och unga samt deras närstående.
- Principer för uppföljning och bedömning av när långsiktigt stöd kan behövas.
- Att stödja tidigare utsatta och särskilt såbara personer: Traumamedvetet bemötande. Praktiskt förhållningssätt och samtalsmetodik.
- Stöd till och behov hos krisstödjare/insatspersonal.
Undervisning sker i form av föreläsning. Illustrationer med filmklipp och exempel.
Föreläsare vid utbildningen presenteras när aktuellt datum beslutats. Aktuella föreläsare (1–2) är verksamma vid Ericastiftelsens högskole- och behandlingsverksamhet i Stockholm och utbildade psykologer, psykiatriker, socionomer och/eller pedagoger med vidareutbildning i stöd och behandling av barn och unga samt deras närstående.
Offert för utbildningen lämnas på begäran. Uppdragsgivaren bekostar lokal, förtäring för deltagare och teknisk utrustning vid utbildningstillfället samt resa och ev. övriga omkostnader.
Kontakt
Kontakta oss för frågor om utbildningen och offert:
Rektor Anna Norlén anna.norlen@ericastiftelsen.se
Studierektor Björn Tingberg bjorn.tingberg@ericastiftelsen.se