Yrkesverksamma som möter barn och unga behöver kunna kommunicera om känsliga och svåra saker. Oro för barns beteende, fysiska och psykiska hälsa, eller specifika yttranden och beteenden hos barn och unga kan medföra att den vuxne behöver ta initiativ till samtal.

Kursen syftar till att ge kunskaper så att sådana samtal blir en bra upplevelse för barnet och ger användbar information.  

Den här heldagsutbildningen innehåller:  

  • Att möta, förstå och stödja barn/unga i svåra situationer. Hur kan vi känna igen och förstå vanliga reaktioner och beteenden hos barn och unga i utsatta situationer?
  • Praktiskt förhållningssätt, modeller och verktyg att tillämpa i möten och samtal. En evidensbaserad modell för att främja konstruktiva samtal om känsliga och svåra teman presenteras.
  • Hur skapas en trygg kontakt mellan barn och vuxen? Vad underlättar för barn och unga i en samtalssituation? Hur främjas kommunikation om känsliga teman med barn och unga? 
  • Förhållningssätt till vårdnadshavare, sekretess, integritet och anmälningsskyldighet, samt samverkan med socialtjänst och andra aktörer.  

Undervisning sker i form av föreläsning. Illustrationer med filmklipp och exempel. 

Föreläsare vid utbildningen presenteras när aktuellt datum beslutats. Aktuella föreläsare (1–2) är verksamma vid Ericastiftelsens högskole- och behandlingsverksamhet i Stockholm och utbildade psykologer, psykiatriker, socionomer och/eller pedagoger med vidareutbildning i stöd och behandling av barn och unga samt deras närstående.  

Offert för utbildningen lämnas på begäran. Uppdragsgivaren bekostar lokal, förtäring för deltagare och teknisk utrustning vid utbildningstillfället samt resa och ev. övriga omkostnader. 

Kontakt 

Kontakta oss för frågor om utbildningen och offert:

Rektor Anna Norlén anna.norlen@ericastiftelsen.se  

Studierektor Björn Tingberg bjorn.tingberg@ericastiftelsen.se