Den här kursen belyser dessa frågor genom att ge uppdaterad och forskningsförankrad kunskap om anknytningsteorin, samt om viktiga anknytningsrelaterade överväganden inom olika aspekter av socialt arbete. 

Anknytningsteorin är en av de bäst vetenskapligt underbyggda teorierna om barns sociala och känslomässiga utveckling, och har stor relevans för socialt arbete. Samtidigt visar både svensk och internationell forskning att många professionella är osäkra på hur anknytningsteorin ska förstås och omsättas i praktiken. Teorin riskerar då att tillämpas på ett sätt som inte ligger i linje med modern forskning på området. 

Den här heldagsutbildningen innehåller: 

  • Översikt över grunderna i anknytningsteorin och anknytningens betydelse för barns utveckling. 
  • Modern anknytningsforskning och uppdateringar/nyanseringar av teorin baserade på denna forskning. 
  • Genomgång av anknytningsinformerade överväganden i samband med barnskyddsutredningar, familjehemsvård och stödinsatser till barn och deras föräldrar.  

Undervisning sker i form av föreläsning och gruppdiskussioner.  

Föreläsare vid utbildningen presenteras när aktuellt datum beslutats. Aktuella föreläsare (1–2) är verksamma vid Ericastiftelsens högskole- och behandlingsverksamhet i Stockholm och utbildade psykologer, psykiatriker, socionomer och/eller pedagoger med vidareutbildning i stöd och behandling av barn och unga samt deras närstående.  

Offert för utbildningen lämnas på begäran. Uppdragsgivaren bekostar lokal, förtäring för deltagare och teknisk utrustning vid utbildningstillfället samt resa och ev. övriga omkostnader. 

Kontakt

Kontakta oss för frågor om utbildningen och offert:  

Rektor Anna Norlén anna.norlen@ericastiftelsen.se  

Studierektor Björn Tingberg bjorn.tingberg@ericastiftelsen.se