Kunskaperna om hur svåra påfrestningar och potentiellt traumatiserande händelser, exempelvis olika former av våld, kan påverka barns och ungas hälsa och utveckling bygger på forskning från flera områden. Kunskaperna ger en grund för effektivt bemötande, stöd och behandling av utsatta barn och unga samt deras närstående. 

Den här heldagsutbildningen innehåller:  

  • Presentation av aktuell forskning, teorier och begrepp för fördjupad förståelse av hur svåra påfrestningar och trauma kan påverka barns hälsa och utveckling, på kort och lång sikt.  
  • Användbara kunskaper om utvecklingspsykologi, neurobiologi samt kris- och traumateori. 
  • Grunder för förståelse och bemötande av barn och deras närstående i påfrestade och svåra situationer, såväl i akut fas som i mer långsiktiga insatser. 
  • Konkreta verktyg för att kommunicera med barn och unga om våld och andra svåra påfrestningar.  

Undervisning sker i form av föreläsning. Illustrationer med filmklipp och exempel. 

Föreläsare vid utbildningen presenteras när aktuellt datum beslutats. Aktuella föreläsare (1–2) är verksamma vid Ericastiftelsens högskole- och behandlingsverksamhet i Stockholm och utbildade psykologer, psykiatriker, socionomer och/eller pedagoger med vidareutbildning i stöd och behandling av barn och unga samt deras närstående.  

Offert för utbildningen lämnas på begäran. Uppdragsgivaren bekostar lokal, förtäring för deltagare och teknisk utrustning vid utbildningstillfället samt resa och ev. övriga omkostnader. 

Kontakt

Kontakta oss för frågor om utbildningen och offert:

Rektor Anna Norlén anna.norlen@ericastiftelsen.se  

Studierektor Björn Tingberg bjorn.tingberg@ericastiftelsen.se