Barn i kris – råd till vuxna

Under den senaste tiden har flera ungdomar dött i våldshändelser. Hur kan man klara tunga och svåra känslor? Hur kan föräldrar och andra vuxna ge stöd?

Nedan har vi sammanställt en lista.

Lyssna och försök förstå

Visa att du är intresserad av ditt barns känslor och tankar om det som hänt.

Vad vet ditt barn om det som hänt? Hur påverkas ditt barn? Har ditt barn frågor? Hjälp ditt barn att förstå och ta reda på mer tillsammans om det behövs. Motverka spridning av rykten, kolla upp fakta.

Prata och dela

Sorg, död och förlust är svårt. Att dela med varandra kan göra det mindre tungt.

Du behöver inte ha alla svar. Dela känslor, tankar och funderingar. Det är okej att vara ledsna och förtvivlade tillsammans. Sorg och ilska kan omvandlas till känslor av hat och hämnd. Det är okej att känna så, men att agera ut det skapar ny sorg. Ett sätt att motverka det är att prata om det och att risken finns.

Rutiner och gemenskap hjälper

Att göra vanliga saker som att äta, sova och röra på sig är viktiga rutiner som lugnar och tryggar när livet plötsligt ändrats. Ibland behöver barn och unga hjälp att hitta till rutinerna igen. Att vara tillsammans med andra är lugnande för de flesta.

När skolan och aktiviteter tar sommarlov är det viktigt att se till att ändå träffa andra. Att göra någon aktivitet tillsammans kan ge en stunds vila från tunga känslor. Rutiner och aktiviteter ihop med andra får oss att må bra i både kropp och själ, också när livet är svårt.

Tid och tålamod

När man blivit väldigt ledsen, rädd eller arg tar det tid för kroppen och känslorna att lugna sig. Visa tålamod och ta en dag i taget. Att vara för sig själv en stund kan vara bra men undvik ensamhet och isolering längre perioder. Alkohol och droger är extra riskfyllt i situationer när någon inte mår bra.