Om krig – till dig som är barn eller tonåring

Nalle med bandage som ligger nedbäddad i en docksäng Fotograf: Hanna Källebo Neikter

Det är normalt att bli orolig för krig och hur kriget skulle kunna påverka en. Det är också normalt att bli rädd för att man själv ska råka illa ut, att man ska bli lämnad och att någon man tycker om ska bli drabbad eller liknande. 

Vi har sammanställt några korta punkter du kan tänka på:

  • Ta pauser från all information du får på telefonen eller nyheterna. Tänk på att göra något helt annat ibland, som att läsa fantasy eller äta kakor. Det kan lätt bli för mycket information som bara driver på oron, även för vuxna som också kan behöva ta pauser.
  • Var inte ensam i din oro! Prata med en trygg vuxen om det som du läst eller sett. Det är bättre att få prata med någon och få hjälp att förstå än att du bygger upp jobbiga tankar på egen hand.
  • Berätta och dela med en kompis. Ett väldigt bra sätt att stå ut med att det känns oroligt är att berätta om det man tänker på, de flesta andra kommer kunna förstå och då känns det ofta mindre oroligt och jobbigt.
  • Kriget är inte i Sverige nu, och vi har en militär för att skydda oss. Den svenska militärens främsta uppgift är faktiskt att skydda oss, inte alls att starta krig.
  • Det är viktigt att veta att många ledare från olika länder över hela världen jobbar tillsammans nu för att förändra situationen/att kriget ska ta slut.
  • Man kan bli ledsen och känna sorg över att andra blir drabbade. Det är något naturligt både hos barn och vuxna. Man kan också bli rädd och känna särskild oro om man själv varit drabbad av krig eller har en släkting som bor i Ukraina.
  • Det kan komma känslor av skuld när man vill göra något roligt samtidigt som det händer oroliga saker i världen, då är det bra att påminna sig om att det är viktigt och bra för dig och andra att fortsätta göra sådant som får en att må bra också.
  • Om du känner oro och inte har någon att vara tillsammans med kan man göra många enkla saker som får det att kännas bättre i stunden, till exempel lyssna på en bra låt, sjunga, måla/rita, skriva ett mail/brev/sms till någon du gillar, spela spel, måla naglarna, se ett program du gillar, springa/träna/dansa, andas lugnt med magen, dagdrömma om ett härligt minne du har eller en dröm du skulle vilja uppnå. Vad som helst som är bra för dig och andra, som är enkelt att göra och som får dig att må bättre!