Tidiga insatser viktigt för ny barnombudsman

Juno Blom blev ny barnombudsman i februari i år och är inledningstalare vid Ericastiftelsens 90-årskonferens den 11 oktober. En av de frågor hon tycker är viktigast för att kunna vända utvecklingen för utsatta barn är att satsa på tidiga insatser, där är obligatoriska besök på barnavårdscentralen en av lösningarna.

Grattis till din nya roll som barnombudsman Juno Blom! Är det nya ansvaret tungt att bära?
”Ja, men jag brukar tänka att arbetet för barns rättigheter är som en vågskål – i den ena ligger frustrationen över de systematiska felen, och i den andra ligger alla de steg som vi faktiskt tar framåt och som gör livet lite bättre för barn. Den dagen jag inte längre reagerar starkt på den orättvisa barn utsätts för, då ska jag inte vara kvar på den här posten.”

Nu har ju du varit på din post i lite mer än ett halvt år, är det någonting som du har fått insikt om som du inte visste sedan tidigare?
”Tyvärr har jag fått väldigt mycket bekräftat som jag redan visste om. Jag har fått bekräftat att utsatta barn inte får den hjälp de har rätt till. Det som gör mig frustrerad är hur stor diskrepansen är mellan retoriken i det offentliga rummet om vad barn har rätt till och vad de i praktiken får för stöd.

Barnkonventionen har nu varit lag i Sverige i fem år. Jag hade nog trott att man skulle ha kommit längre med barns delaktighet efter de här åren, alltså att samtala med barn om de frågor som rör dem. Vi har lag på att alla beslut som rör barn, ska genomsyras av vad som är barnets bästa. Det betyder att det är viktigt att vi pratar med barn för att ta reda på vad som är det bästa för dem.

Jag har grubblat mycket över detta och kan identifiera två delar i varför samhället inte följer lagen, barnkonventionen, och lyssnar på barnens upplevelser och lösningar.
Det ena handlar om att man vill, men vet inte hur man ska gå till väga. Där har Barnombudsmannen ett viktigt uppdrag – att ta fram ett så konkret stödmaterial som möjligt. Så att samhällets institutioner känner att det finns någonting att hålla sig i, när man ska prata med barn om deras situation.

Det andra är att det fortfarande finns alldeles för många aktörer som inte ens förstår värdet av att prata med barn. Dessa aktörer finns på olika nivåer runt omkring i vårt land. De möter barn och de fattar beslut om barns liv, de ska följa barnkonventionen, men det görs inte.

Det ena är ju lättare att komma åt, att kunna ge det stöd som behövs, i det andra fallet så måste man verkligen trycka på att säga att detta inte är en valbar fråga. Det är en skyldighet att följa barnkonventionen. Barnombudsmannen kommer vara en blåslampa på dessa institutioner.”

Vad är Barnombudsmannens viktigaste fråga just nu?
”Att fånga upp barnen tidigt. Om vi ska vända utvecklingen för utsatta barn handlar det om tidiga insatser. Vi behöver ha obligatoriska besök på barnavårdscentraler, BVC. För vi vet att de första tre åren är de viktigaste i ett barns liv. När små barn inte har ett eget språk att kunna kommunicera om något är fel, är risken för utsatthet högre, samtidigt som samhället ansvariga aktörer har som minst insyn. När barn sedan börjar kunna sätta ord på sin utsatthet måste vi lyssna på barn och ta det de berättar på allvar och agera för att hjälpa. Vi måste förstå att det har krävts mycket av de här barnen att berätta om det de har varit med om.

I Sverige har vi en stark föräldrarätt, vilket gör att barnrättsperspektivet hela tiden kommer i andra hand. Barn blir inte trodda på, till skillnad mot vårdnadshavare eller vuxen personal på institutioner som Sis-hem och HVB-hem. Vi ser tyvärr att det ofta hänvisas till barnens verklighet som ”en upplevelse”. Det är ingen upplevelse! Det är barns verklighet.”

Berätta mer om obligatorisk BVC – det ska alltså inte vara frivilligt att gå dit utan du menar att man måste gå dit med sitt barn?
”Ja, och kommer man inte dit ska det göras en orosanmälan, för barnet har rätt till att få vård. Det behöver inte bara handla om våld, utan det kan vara andra saker som man genom kontroller uppmärksammar hos ett litet barn. Man kan screena alltifrån psykisk ohälsa i hemmet, kriminalitet, till våld och missbruk, samt socioekonomisk utsatthet. Vi måste våga prata om de här frågorna för att vi tidigt ska identifiera barn i riskzonen och skydda dem från fortsatt utsatthet och trauma. Vi har alldeles för lite fokus på de yngsta barnen.

Man säger att man inte kan tvinga föräldrar till att gå till BVC, men det handlar inte om att tvinga föräldrar. Det handlar om att barn har rättigheter. De yngsta barnen har väldigt svårt att höja sin röst, kräva sina rättigheter och medvetandegöra omgivningen om sin utsatthet.

När vi på Barnombudsmannen pratar med unga som är frihetsberövade för att de har begått allvarliga brott, de kan sitta häktade eller på Sis-hem, så är ju våldet genomgående i deras berättelser. I de samtal som jag själv suttit med i har de här barnen vittnat om att de tidigt i livet blivit utsatta och de beskriver att ingen har sett eller fångat upp deras situation. Vi måste förstå hur viktigt det är att komma in tidigt i ett utsatt barns liv och hur viktigt det är att få skydd och stöd att bearbeta traumatiska upplevelser. Idag finns det ingen struktur för att nå de yngsta barnen. Och det finns långt ifrån tillräckliga trauma-insatser utifrån den utsatthet barn har.”

Nu firar Ericastiftelsen 90 år, har du några övergripande medskick till stiftelsen?
”Jag är imponerad över ert arbete och ni ska vara stolta över det. Men mitt medskick blir tyvärr att vi kommer att fortsätta behöva arbeta för barnets bästa. Oavsett hur mycket ni och vi sliter, så kommer varje tid ha sina nya utmaningar. Den som tror att vi någon gång kommer i mål, den kommer att bli besviken. Ericastiftelsen kommer att behöva fortsätta vara den tydliga rösten för barnen.”

Ericastiftelsens konferensens fokuserar på att främja motståndskraft och återhämtning hos barn och deras familjer. Några associationer kring det?
”Vi behöver trygga vuxna som kan visa barn att ”jag ser dig och jag ser din utsatthet, jag accepterar inte det här”. Det är ett vuxenansvar att främja motståndskraft hos barn och främja deras hälsa. Och för att göra det behöver vi lyssna till barn, ställa frågor och vara uppmärksamma på deras signaler. Barn behöver omges av vuxna som utstrålar att de vill veta. Jag tycker att temat är jätteviktigt och det bygger på vuxenvärldens skyldigheter och ansvar.”

Fakta Juno Blom
Juno Blom gjordes sig ett namn när hon under tolv år ledde det nationella arbetet mot hedersvåld och hedersförtryck vid Länsstyrelsen i Östergötland. 2018 kandiderade hon för Liberalerna till riksdagen och gick till val på att driva frågor som rör barns rätt i samhället. Mellan 2019–2022 var hon partisekreterare för Liberalerna. Sedan februari i år är hon Sveriges nya barnombudsman, den sjunde i ordningen.

Fakta Barnombudsmannen
Barnombudsmannen är en statlig myndighet med uppdrag att företräda barns och ungas rättigheter och intressen utifrån FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen. Myndigheten inrättades 1993 och ska bevaka hur barnkonventionen efterlevs i samhället, uppmärksamma brister i tillämpningen av barnkonventionen och föreslå förändringar i lagar och förordningar för att Sverige bättre ska tillgodose barns rättigheter. Myndigheten samlar även kunskap och statistik om barns levnadsförhållanden. Barnombudsmannen är generaldirektör och myndighetens chef.