När en närstående tar sitt liv påverkas omgivningen djupt och långvarigt. Barn och unga som drabbas är en särskilt utsatt grupp – med en ökad risk för psykisk ohälsa och egna suicidhandlingar senare i livet. I projektet Standby erbjuder Ericastiftelsen kvalificerat krisstöd till dessa barn, unga och deras familjer – för att bryta negativa spiraler och främja återhämtning.
Därför är stöd efter suicid avgörande
Forskningen är tydlig:
- Barn som förlorar en förälder i suicid löper upp till fem gånger högre risk för psykisk ohälsa och missbruk senare i livet.
- Risken för allvarliga följdproblem är särskilt stor om barnet är yngre än 10–12 år vid förlusten.
- Professionellt krisstöd kan bryta negativa spiraler och främja en sund sorgebearbetning.
- Utan stöd riskerar barn att utveckla långvariga problem som depression, ångest och posttraumatiska stressymptom.
(Agerbo et al., 2002; Wilcox et al., 2010; Dyregrov, 2009)
Trots detta saknas ofta strukturerade, professionella stödinsatser i Sverige. Standby vill ändra på detta genom att erbjuda ett kvalificerat, individanpassat stöd utfört av erfarna psykologer, socionomer och psykoterapeuter.
Så fungerar Standby
Standby är ett projekt som drivs av Ericastiftelsen i samarbete med NASP, Nationellt centrum för suicidforskning och prevention vid Karolinska Institutet.
Målgrupp: Barn, unga och unga vuxna (0–24 år) samt deras vårdnadshavare i Polisområde Stockholm Syd och Nord som drabbats av suicid i sin närhet.
Stödet:
- Individanpassat krisstöd till barn och unga och/eller deras vårdnadshavare.
- Fokus på att normalisera sorgereaktioner, skapa förståelse för suicid och underlätta kommunikationen om förlusten.
- Vid behov hänvisning till vidare vård och stöd.
Tillgänglighet: Stödet ges fysiskt i Ericastiftelsens lokaler eller i lämpliga fall via videosamtal eller telefon. Tolkar används vid behov för att säkerställa tillgänglighet för familjer med andra språkbakgrunder.
Professionella: Endast utbildade och erfarna behandlare med kunskap om trauma och suicid arbetar i projektet. Vid behov har läkarkontakt kunnat erbjudas.
En bärande del av Standby är det nära samarbetet med dödsfallshandläggare vid Polisområde Stockholm Syd och Nord. När ett självmord inträffar får polisen kontakt med de efterlevande och efter inhämtat samtycke förmedlar de ärendet vidare till Ericastiftelsen. Genom denna uppsökande modell når vi barn, unga och familjer som annars kanske inte själva skulle sökt stöd – ofta på grund av chock, psykisk påfrestning eller språkliga och sociala barriärer.
Polisens roll är avgörande inte bara i identifieringen av stödmottagare utan också i projektets utveckling. Genom intervjuer med dödsfallshandläggarna samlar vi erfarenheter av hur stödet fungerar i praktiken, vilket ger viktig kunskap till projektets löpande förbättringsarbete och modellutveckling.
Aktiviteter och resultat hittills
För att säkerställa kvaliteten och effekten av insatserna utvärderas Standby både kvantitativt och kvalitativt. Antal ärenden och stödkontakter registreras löpande, medan djupare effekter på mottagarnas välmående undersöks genom intervjuer med både stödmottagare och samverkande poliser.
En extern utvärderare genomför intervjuer med föräldrar och unga över 18 år som tagit emot stöd, med fokus på upplevelse av stödet, tillit till behandlarna och förändrad förståelse för sorg och suicid. Resultaten analyseras med tematisk analys och kommer att ligga till grund för en slutrapport och en vetenskaplig publikation.
Utvärderingen ska också identifiera hur modellen kan förbättras och implementeras i fler verksamheter på sikt.
Under projektets gång (fram till december 2024) har:
- 294 aktiviteter/besök genomförts.
- 50 mottagare nåtts med individuellt anpassat stöd.
- En omfattande utvärdering har inletts där både stödmottagare och samarbetande poliser intervjuas.
En viktig insikt i projektet hittills är att krisstödet inte bedömts räcka till i fem fall (av 50). I dessa fall har barn och unga varit i behov av psykologisk behandling. Dock har det varit svårt för dessa barn och unga att få vidare hjälp då samhällets resurser inte alltid inkluderar komplicerad sorg som grund för behandling. Därför är vi oändligt tacksamma för de privata stiftelser som stöder oss och som gett oss möjlighet att erbjuda kostnadsfri psykologisk behandling till dessa barn och unga omfattande 67 aktiviteter/besök.
Slutrapport och modellbeskrivning tas fram under hösten 2025.
Sagt om Standby
Svaren är anonymiserade.


