Att prata med barn och unga om skolskjutning och död

Vid en skolskjutning i Finland har ett barn skadat och dödat andra barn. En sådan händelse kan väcka oro och rädsla också hos barn i Sverige. Hur kan man som vuxen prata om det och hur kan föräldrar och andra vuxna ge barn och unga stöd?

Nedan har vi sammanställt en lista.

Lyssna och försök förstå

Visa att du är intresserad av barnets känslor och tankar om det som hänt.

Vad vet barnet något om det som hänt? Hur påverkas barnet? Vilka frågor och känslor verkar finnas? Hjälp barnet att förstå vad som hänt och ta reda på mer tillsammans om det behövs. Motverka spridning av rykten och kolla noga upp fakta. Berätta att alla vuxna i den drabbade skolan nu hjälps åt för att lugna, trösta och hjälpa eleverna där. Polisen jobbar med att ta reda på hur skjutningen kunde hända.

Prata och dela

Våld, död och sorg är svårt. Att dela med varandra kan göra det som hänt mindre skrämmande och oroande.

Var tydlig med att skolskjutningar är mycket ovanliga i Sverige och vår del av världen. Att barn får tag i vapen händer också väldigt sällan, men kan vara mycket farligt. Det finns stränga regler för vem som får ha vapen och de måste förvaras inlåsta. Ändå hände skjutningen.

Vuxna behöver inte ha alla svar. Att dela känslor, tankar och funderingar med varandra är viktigast. Sorg och ilska kan omvandlas till känslor av hat och hämnd. Det är okej att känna så, men att agera ut det skapar ny sorg. Ett sätt att motverka det är att prata om det och att risken finns.

Rutiner och gemenskap hjälper

Om oron eller rädslan blir stark hjälper det ofta att göra vanliga saker som att äta, leka och röra på sig. Vanliga rutiner lugnar och tryggar. Ibland behöver barn och unga hjälp att hitta till rutinerna igen. Att vara tillsammans med andra är lugnande för de flesta.

Vila från tunga tankar är också viktigt. Vanliga aktiviteter som lek, spel, se film eller gå en promenad ihop med andra får oss att må bra i både kropp och själ, också när svåra saker hänt.

Tid och tålamod

När man blivit väldigt ledsen, rädd, orolig eller arg tar det tid för kroppen och känslorna att lugna sig. Visa tålamod med tankar, känslor och reaktioner och ta en stund i taget. Att vara för sig själv ibland kan vara bra men ensamhet längre perioder är inte gynnsamt. Om sömn, humör, inlärning och sociala kontakter påverkas negativt en längre period ska man söka professionell hjälp, till exempel på vårdcentralen.