Om kursen

”Diagnostisk klassificering av psykisk hälsa och utvecklingsstörningar under spädbarnsåldern och den tidiga barndomen” (DC: 0–5) är ett klassifikationssystem med vars hjälp kliniska småbarnsspecialister på ett systematiskt och utvecklingsrelaterat sätt kan beskriva tecken på utvecklingsförseningar och beteendeavvikelser hos barn under sex år.

DC: 0–5 systemet är ett fleraxel-system som är lämpat för beskrivning av yngre barns utveckling (0-5:11 år). DC: 0–5 ger kliniker ett gemensamt språk för beskrivningar av de yngsta barnens utvecklingsrelaterade problem och ett system för bedömning av barnet och omsorgsmiljön ur ett helhetsperspektiv.

Att använda DC: 0–5 stödjer klinikern i bedömningar av behov, rekommendationer av adekvat vårdnivå samt i planering av interventioner. Ur ett verksamhetsperspektiv stödjer systemet målinriktad fördelning av resurser vad gäller behandling av de yngsta barnen och deras familjer.

  • Två dagar med fokus på DC: 0–5 med fördjupad utvecklingspsykologi.

Målgrupp för kursen

Kliniska specialister inom barn- och ungdomspsykiatri, föräldra-barnhälsovård samt barn- och ungdomshabilitering med goda kunskaper i utvecklingspsykologi avseende barn 0–5 år samt föräldrapsykologi.

Psykologer som är anmälda till Sveriges Psykologförbunds specialistutbildning kan tillgodoräkna sig kursen som en fördjupningskurs inom klinisk barn- och ungdomspsykologi, psykologisk behandling/psykoterapi, neuropsykologi samt funktionshindrens psykologi alternativt som en breddkurs inom övriga specialiteter.

Anmälan och information

Kostnad för kursen är 10 500 kr (moms tillkommer). Varje deltagare behöver en egen manual (kan köpas av Ericastiftelsen för 625 kr + moms). För psykologer som önskar examineras inom specialistutbildningen tillkommer en kostnad om 5 000 kr + moms.

Kursen hålls på plats på Ericastiftelsen i Stockholm den 5 och 6 december 2024. Preliminära tider: 8.30 – 16.30. Sista anmälningsdag 15 november 2024.

Kursen anordnas som uppdragsutbildning. Har du frågor om utbildningen, kontakta kursledare Anna Norlén, anna.norlen@ericastiftelsen.se