Så pratar du med ditt barn om döden
Inför Allhelgona - tips om hur du kan prata om med ditt barn om döden.
Läs merDöden behöver egentligen inte vara ett svårt ämne att prata om. Ett bra sätt är att läsa en bok tillsammans som ni kan diskutera runt. Här kommer några tips på bra böcker som handlar om döden.
Död av Stina Wirsén.
”Titta, vad liten Skär och lilla Ärtan har hittat. En blomma! Och titta där, en fågel! Men, varför flyger den inte? Är den död? En bok för de riktigt små. En bok att samlas kring, samtala om och växa med.”
Dödenboken av Pernilla Stalfelt.
”Det här är en suverän och rolig bok om döden i dess olika aspekter, synnerligen professionellt genomförd”.
En stjärna vid namn Ajax av Ulf Stark och Stina Wirsén
”Hunden Ajax och Johan är vänner. Vänner bjuder varandra på korv. Dom jagar efter fjärilar och flugor. Och om den ena kommer bort så kan den andra rida genom världsrymden för att hitta honom igen. Ja, det är så det är att ha en vän.”
Jon har ett svart hål i sitt röda hjärta av Grethe Rottböll och Emma Virke
”Varför har Jon ett svart hål i sitt hjärta? Jo, hans pappa är död. Kan man leva med ett svart hål i hjärtat? Går det att ta sig igenom det allra svåraste – så det trasiga hjärtat kan bli helt igen?”
Rymlingarna av Kitty Crowther och Ulf Stark
”En farfar som svär för mycket ligger på sjukhus och oroar sig för om han kommer bli insläppt i himlen eller ej. Barnbarnet Lill-Gottfrid besöker honom så ofta som pappa tillåter och när pappa inte tillåter, så åker han dit ändå.”
Allt som händer inuti. Om tankar och känslor från A till Ö av Reyhaneh Ahangaran.
”Som en uppslagsbok om känslor. Fin att läsa i tillsammans men och prata om det som känns, men går också att läsa själv.”
Syltmackor och oturslivet av Anna Ehring
”Anna Ehring har skrivit en drabbande, hjärtskärande och Loranga-rolig bok om ett barn som mist sin mamma, och som vunnit en vän.”
Comedy queen av Jenny Jägerfeld
”Mamma fick folk att gråta. Hon får fortfarande folk att gråta fastän hon inte ens lever. Ibland när pappa duschar hör jag att han gråter. Jag tror att han tror att det inte hörs. Men det gör det. Därför tänker jag aldrig gråta. Aldrig! Och jag tänker inte få folk att gråta. Jag tänker få folk att skratta. Det är min mission!”
Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren
”Berättelsen är skrämmande aktuell, och den talar till både unga läsare och äldre. Dess eviga teman kring mod, kampen mot förtryck, kärlek och död träder i boken fram i en samtida skepnad.”
Psykisk ohälsa hos barn och unga ökar. Det finns flera orsaker till detta, varav effekter av pandemin, bristande resurser i samhället och ett otydligt samhällsansvar för barn och unga med komplexa svårigheter är några av dessa.
Vi på Ericastiftelsen gör allt vad vi kan för att förebygga och förhindra denna utveckling, bland annat genom att erbjuda kostnadsfri psykoterapi och behandling till barn och ungdomar som annars inte skulle haft råd, och genom att genomföra stödinsatser när samhället brister, till exempel krisstöd vid plötsliga dödsfall i familjen, sexuella övergrepp, våld i nära relationer och självmord/mord.
Den text du läst ovan är en del av vårt uppdrag att sprida kunskap och information om psykisk hälsa och ohälsa hos barn och unga och att vara en röst och en förkämpe för barn och unga i frågor inom ramen för Ericastiftelsens ändamål och expertis.
Våra kunskapsspridande aktiviteter är gratis för alla som vill ta del av dem. Vi gör det för att vi vill att alla barn, unga och vuxna i deras närhet ska få tillgång till kunskap för att stärka sig själva, minska fördomar och rädslor samt få kännedom om samhällsresurser och stöd de annars inte vetat om.
Du kan hjälpa oss att sprida mer kunskap. Du kan dela våra inlägg i sociala medier och sprida dem till vänner och bekanta. Och du kan stödja oss med en gåva, så att vi kan stödja fler med mer information och kunskap, kostnadsfri psykoterapi och stödinsatser.
Du kan bryta trenden - hjälp oss minska psykisk ohälsa hos barn och unga