Program
Utförligt schema publiceras närmare konferensdatum. Fler programpunkter tillkommer.
Inledningstal
Juno Blom, ny barnombudsman och chef för Barnombudsmannen.
Resilience against all odds, during war and peace
Marinus van IJzendoorn är professor i psykologi vid University of London (UCL). Han är en av världens mest framstående forskare på anknytning, samt hur olika uppväxtvillkor kan påverka barns utveckling.
Marinus van IJzendoorn delar bland annat med sig av sina erfarenheter från besök i och samarbete med kollegor i Kiev, Ukraina. Kunskaper om hur vi kan stödja barn, unga och familjer som lever under otrygga och riskfyllda omständigheter är relevanta också när vi möter många barn och unga i Sverige, exempelvis de som drabbas av våld, kriminalitet och flykt. Observera att presentationen hålls på engelska.
Små barn – små bekymmer…eller?
Kjerstin Almqvist är professor vid Karlstads universitet och en av Sveriges främsta experter på konferensens tema.
Hur hanterar vi små barn med tecken på psykisk ohälsa i dagens Sverige? I sin presentation kommer Kjerstin Almqvist att belysa viktiga frågor om små barns psykiska hälsa och utveckling: Får små barn den behandling de behöver när deras utveckling kommit på avvägar? Får – och ska – små barn vara med i behandling?
New light for the old dark: The Lighthouse model for working with maltreated children and their parents.
Gerry Byrne är psykoterapeut, sjuksköterska, lärare och handledare i mentaliseringsbaserat behandlingsarbete vid Anna Freud Centre i Storbritannien och internationellt samt doktorand vid St Anthony’s College i Oxford.
Gerry Byrne har skapat The Lighthouse Parenting Programme – ett mentaliseringsbaserat, manualiserat behandlingsprogram för att förebygga barnmisshandel och försummelse i hög-riskfamiljer. Presentationen kommer att innehålla filmklipp som visar hur arbete med metoden går till. Observera att presentationen hålls på engelska
Att möta ungdomar på deras hemmaplan – internetbaserad psykodynamisk behandling för tonårsdepression
Karin Lindqvist och Jakob Mechler är båda legitimerade psykologer samt doktorer i klinisk psykologi vid Stockholms universitet. De har tillsammans utvecklat det psykodynamiska internetbaserade behandlingsprogrammet för ungdomar med depression: IPDT.
Metoden har utvärderats i samarbete med ett stort internationellt forskarlag där även Ericastiftelsen ingår. Resultaten visar att IPDT har goda effekter på både depression och tillhörande problematik och att metoden är lika effektiv som internetbaserad KBT. Karin Lindqvist och Jakob Mechler kommer att presentera metoden och kunskapsläget för internetbaserad psykodynamisk terapi för ungdomar.
Om talarna
Observera att talare och programpunkter tillkommer.