Handledar- och lärarutbildning, 45 hp

Ericastiftelsens handledar- och lärarutbildning är en fördjupningsutbildning efter psykoterapeutexamen.

Utbildningen vänder sig främst till barn- ungdoms- och vuxenpsykoterapeuter verksamma vid kliniska institutioner. Hänsyn tas till den sökandes erfarenhet inom det barn- och ungdomskliniska området.

Syftet är att utifrån psykodynamisk teori förmedla en kvalificerad handledar- och lärarutbildning som gör de studerande kompetenta att bedriva handledning inom psykoterapiutbildning på avancerad nivå samt personal i diverse behandlingsverksamheter. Utbildningen skall också förmedla kunskaper om lärarrollen och högskolepedagogik med inriktning på psykoterapiutbildning och närliggande utbildningar.

I utbildningen ingår teoretisk undervisning om bland annat handledningsmetodik, upprättande av kontrakt och ramar för handledning, ansvarsfrågor, fördjupning av teoretiska begrepp, analys av grupprocesser samt pedagogiken i psykoterapiutbildning. Vid sidan av den teoretiska undervisningen har varje kursdeltagare minst ett handledningsärende löpande samt handledning på det egna handledningsärendet i grupp. Ett betydelsefullt moment är den sammanfattning av handledningsprocessen som varje kursdeltagare presenterar i gruppen, under andra utbildningsåret.

Utbildningen omfattar fyra terminer och har tolv platser. Seminarier och handledning är förlagda till torsdagar kl 13.00–16.30.

Behörighet

För utbildningen krävs psykoterapeutlegitimation och minst två års psykoterapeutisk verksamhet efter legitimation.

Kursplan

Ladda ned fullständig kursplan.

Anmälan är stängd
 • Ansök senast:
  Uppdateras i samband med att ansökan öppnar
 • Kontaktperson:
  Thomas Lindberg
 • Ubildningsstart:
  Uppdateras i samband med att ansökan öppnar
 • Ubildningsslut:
  Uppdateras i samband med att ansökan öppnar
 • Ubildningsfart:
  100%
 • Var:
  Odengatan 9 , 11424 Stockholm